Perintöverotus syrjii sateenkaariperheiden lapsia, sanoo uusi tutkimus

Mediaani queer-perintö Suomessa on noin 30 000e, kun perinnöt maassamme keskimäärin olivat noin 80 000e vuonna 2015. Suurimmat lesbojen, homojen ja trans* -ihmisten perinnöt saadaan Helsingissä, paljastui Helsingin yliopiston kyselytutkimuksessa. Alle 25% seksuaalisesti marginalisoituihin ryhmiin kuuluvista ihmisistä on tehnyt testamentin, ja vain 7% on tehnyt perintöverosuunnittelua.

Kyselyn tulokset julkistetaan tiistaina 8.03 klo 9 Porthanian Lehtikahvilassa (Helsingin  yliopisto, Lehtisali P219, Yliopistonkatu 3). Tilaisuus on kaikille avoin. Kahvitarjoilu. 

Tilaisuudessa akatemiatutkija Antu Sorainen kertoo tarkemmin tutkimuksen tuloksista. Professori Urpo Kangas keskustelee siitä, onko perintölainsäädännössä korjattavaa esimerkiksi sen vuoksi, että perintöverotus syrjii useita sateenkaariperheiden lapsia.

Kansainvälinen kyselytutkimus ”Perinnöt ja testamentit seksuaalisesti marginalisoiduissa ryhmissä” tehtiin verkossa suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi, romaniaksi ja unkariksi. Se on ensimmäinen aiheesta tehty laaja kysely maailmassa, ja antaa tärkeää tietoa EU:ssa käytävään keskusteluun lesbojen ja homojen oikeuksista eri maissa.

Tutkimuksesta käy ilmi, että yli 63% LGBT-ryhmiin kuuluvista ihmisistä kokee, ettei heillä ole tarpeeksi tietoa perintölainsäädännöstä. Kolme kymmenestä homomiehestä mutta vain 2 kymmenestä lesbosta on tehnyt testamentin. Lähes joka kymmenes kaikista seksuaalisesti marginalisoituihin ryhmiin kuuluvista ihmisistä on ollut osallisena perintöriidassa, useimmiten sisarusten tai kaukaisempien sukulaisten kanssa, ei omien vanhempien.

Tutkimuksen toteutti akatemiatutkija, dosentti Antu Sorainen osana Suomen Akatemian rahoittamaa tutkimusprojektia “Perinnöt ja testamentit seksuaalisesti marginalisoiduissa ryhmissä”. Se tehtiin Helsingin yliopiston Filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksella sukupuolentutkimuksen oppiaineessa VTM Anna Heinosen avustuksella.

Kyselyyn vastasi yli tuhat ihmistä, joista puolet Suomesta. Noin 5% vastaajista oli ruotsinkielisiä. Dosentti Antu Sorainen on kerännyt myös laajan haastatteluaineiston tutkimuksen tueksi.

Lisätietoa:

* Projektin nettisivut: antusorainen.com

* FB -ryhmä: https://www.facebook.com/queerwills/?ref=aymt_homepage_panel

* Blogi “Why and how to study queer inheritance and will-writing?”: http://blogs.bbk.ac.uk/research/

Yhteydenotot:

Antu Sorainen, akatemiatutkija, dosentti

Puh: +358-44-5331984

Email: Antu.sorainen@helsinki.fi

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail